luni, 18 iulie 2016

De ce își îngroapă pisicile “nevoile”. Experții explică


Câinii îngroapă oase, pisicile își îngroapă “nevoile”. Asta nu face din pisici niște animale obsedate de curățenie, ci face parte din instinctul lor. Acest obicei meticulos are o istorie lungă și se trage de la faptul că utilizează urina și fecalele pentru marcarea terioriului, dar asta mai știam, însă, nu este atât de simplu precum pare, lucrurile fiind mult mai complexe. Pentru noi oamenii, “nevoile” pisicilor miros la fel, dar pentru ele situația stă complet diferit și chiar emit anumite semnale, asta datorită substanțelor chimice unice numite feromoni, care sunt prezente în urină și fecale.


În sălbăticie, pisicile dominatoare din clasa Panterelor, ca leii, tigrii, leoparzii și jaguarii care se întrec pentru supremația unui teritoriu, de multe ori nu își îngroapă “nevoile”, ca un semnal pentru celelalte animale care vor să solicite o anumită zonă. În același timp, pisicile mai mici și mai slabe care nu se simt stapane pe lupta simt nevoia să își îngroape nevoile pentru ca animalele dominatoare să nu se simtă provocate. De asemena, pisicile își mai ascund nevoile să nu lase urme după care are putea să se ia celelalte animale prădătoare. Pisicile domestice au aceleași insticte de a se proteja. Chiar dacă nu sunt animale de pradă prin casă, pisica ta nu este sigură de asta, și le ascunde preventiv.


„Într-o casă, toate pisicile domestice se văd ca subordonați ai proprietarilor umani, astfel încât, în condiții normale, toate pisicile domestice folosesc litiere sau îngroapă fecale în grădină,” spune zoologul și antropologul Desmond Morris în cartea sa, „Catlore „. Unul dintre motivele pentru care pisica ta ar putea alege să nu utilizeze litiera este reprezentat de faptul că se consideră cea care domină, deci peste tine. Cu toate acestea, ar putea fi și alte motive. Acest comportament aparent rebel poate fi cauzat de o boală, infecții ale tractului urinar, probleme de stomac sau pur și simplu o lipsă de formare asupra modului de a utiliza în mod corespunzător o litieră.


Pisicile nu sunt singurele care își îngroapă nevoile ca să se protejeze de animalele de pradă sau să-și marcheze teritoriul. Marmotele, nurcile și nevăstuicile sunt de asemenea cunoscute pentru asta.










sursa: http://sokant.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu