luni, 18 iulie 2016

Mărturie CUTREMURĂTOARE din LOCUL unde a LOVIT URGIA ALBĂ: Rafalele de GRINDINĂ ne-au CIURUIT CULTURILE și CASELE!

E JALE ÎN COMUNA DIN ROMÂNIA PUSĂ LA PĂMÂNT DE URGIE! Agricultorii merg pe stradă cu capetele plecate de necaz, se uită la culturile pentru care au muncit și le dau lacrimile. Nu mai e fir de porumb în picioare, nu mai e urmă de legumă. Nimeni nu a închis un ochi toată noaptea. Fațadele caselor sunt ciuruite de grindină, spune Toader Adrian Lavric, viceprimarul comunei Satu Mare din județul Suceava.
AGROINFO a publicat imaginile șocante din comuna Satu Mare din Suceava unde grindina a lovit cu putere distrugătoare timp de jumătate de oră.

Iată în exclusivitate mărturia viceprimarului comunei!
A fost o urgie a naturii care ne-a distrus toate culturile agricole. Tot ce e cultură e la pământ! Se poate vedea și la fața locului dezastrul! Porumbul a rămas doar vița din el sau cum să vă spun. Legume, grâu, fructe sunt distruse în totalitate, oamenii nu mai au nimic. A fost gheață pe drum de 20 de centimetri, case distruse de rafalele de grindină, stâlpi de iluminat rupți, rețeaua electrică e la pământ, copaci smulși din rădăcină, pereții caselor sunt ciuruiți ca de mitraliere, acoperișurile distruse, cu țiglele toate sparte, nu am închis un ochi toată noaptea.

Furtună și gheață timp de jumătate de oră ca în miez de iarnă! Comuna este distrusă în proporție de 80-90%. La hotarul dintre Satu Mare și Hribeni, spre Dornești și Rădăuți, a fost prăpăd. Dar la noi a fost cel mai rău! Ieri după-amiază (duminica, 17 iulie 2016 n.r.) s-a întunecat cerul și la început a fost o ploaie. Apoi, s-a schimbat totul în câteva minute, a început să lovească o grindină în rafale de mitralieră. Grindina s-a depus în strat gros pe pământ de 10-15 centimetri grosime, tocmai de asta nu mai e speranță de nicio cultură agricolă. 

E jale mare! Toată lumea e tristă. Supărați toți. Fermierii sunt necăjiți tare, sunt abătuți și ne întreabă dacă o să fie despăgubiți pentru culturile distruse. Cheltuielile sunt mari în agricultură. Discutăm și noi cu inginerii de la Direcția Agricolă , cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, cu Consiliul Județean, e jale și supărare mare, spune abătut Toader Adrian Lavric, viceprimarul comunei Satu Mare.

Comuna din Suceava a fost lovită în mijlocul lunii lui Cuptor de un coșmar alb. Grindina cât oul de porumbel, după cum spun cei de acolo, a acoperit în jumătate de oră totul ca o pătură groasă, albă. Peisajul a părut desprins din mijlocul unei ierni viforoase. Se pare că avertizarea Administrației Naționale de Meteorologie de cod portocaliu ar fi fost făcută cu doar puțin timp înainte de a lovi nenorocirea.






sursa: http://www.agroinfo.ro/
(sursa imaginilor: Facebook, Alexandru George)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu